Coörporatie

Tussen de A50 van zuid naar noord en de A1 van west naar oost, ligt bedrijventerrein De Ecofactorij. Dit 75 hectare grote bedrijventerrein is bijzonder goed bereikbaar met op- en afritten naar beide snelwegen vlakbij. Zowel Amsterdam als de Duitse grens liggen op ongeveer een uur rijden. De ontsluiting is goed en ruim uitgerust voor langere en zwaardere vrachtautocombinaties. Het terrein biedt kavels van 15.000 tot 80.000 m2, die bebouwd kunnen worden met 7.500 tot 40.000 m2.

De voorgaande jaren hebben al veel logistieke en ook industriële spelers elkaar op De Ecofactorij gevonden, samen met handige services voor deze sector. Op De Ecofactorij zit bijvoorbeeld een truckwash, een vulinstallatie voor koelwagens en een brandstofpunt.

Op de Ecofactorij is een zogeheten ‘smart grid’ gerealiseerd: Een elektriciteitsnet dat is ingericht op zowel afnemen als leveren aan het stroomnet en dat slim is geschakeld. Het netwerk is van de bedrijven zelf, en is zodanig gekoppeld dat pieken in de totale gezamenlijke vraag voorkomen kunnen worden. Minder pieken in de vraag van de grootverbruikers, betekent voor alle bedrijven samen een veel gunstiger energietarief. Als een van de energievragers tijdelijk een grotere vraag heeft, schakelt een koelhuis tijdelijk af, zodat de vraag vanaf het terrein niet piekt. Dit slimme netwerk wordt door een computer, de zogenaamde ‘peak-shaver’ aangestuurd. Er is glasvezel aanwezig. De bedrijven op de Ecofactorij nemen allemaal deel in de coöperatie voor het parkmanagement, waarin zij streven naar innovatieve en duurzame oplossingen ten gunste van de ondernemers en het hele terrein. Zo oriënteert de coöperatie zich op duurzame opwekking van energie met bijvoorbeeld de mogelijkheden voor zonnepanelen op grotere daken van de bedrijven, die stroom kunnen leveren aan ondernemers, waarbij een stroomoverschot ook als groene stroom kan worden geleverd aan bewoners uit de aangrenzende woonwijken.